'

PENGIKUT TERBAIK !

Wednesday, July 20, 2011

baru VS lama ♥


Salam, sudah kelamaan aku tak jenguk blog. .dah bersawang nampaknya =p hari ni aku nak bercerita tentang benda yang korank kena fikir bila korank tetiba jatuh hati pada "seseorang baru" sedangkan dalam masa yang sama korank sudah berpacaran dengan "si dia" berkurun lama. Pasti otak korank akan bling-bling memikirkannya. Bertemu dengan "seseorang baru" yang kelihatan macam sempurna dan berteman dengan "si dia" yang telah berkurun anda kenal. Point yang mampu aku bagi untuk menyedarkan korank tentang satu realiti. .

Bila kita kenal lama dengan "si dia" :

 akan terserlah segala keburukan dan perangainya yang kadang-kadang kita sendiri kurang berkenan.
 time tulah macam-macam dugaan yang datang nak goncang-goncang hati korank.
 kadang-kadang kita akan rasa ada ramai lagi yang baik dan bagus dari si dia dekat luar tu.
 kadang-kadang kita akan rasa bosan tahap gaban coz asyik tengok orang yang sama je untuk bertahun lama.

Tapi kita kena ingat juga, bila kita jatuh hati dengan "seseorang baru" :

 memang r mula-mula nampak baik dan sempurna, itulah kehidupan kan? mula-mula semuanya indah. Lepas tu  kita pun tak tahu apa peelnya yang mungkin lagi hancur dari pasangan kita.
 kita kena fikir gak, boleh ke dia terima perangai buruk @ kekurangan kita. .takkan nak jadi plastik sampai   tua.
 adakah orang yang kita kenal tu boleh sayang kita macam "si dia" sayang kita selama nie. 
 lagi satu, kita tak mampu kenal orang sekelip mata so jangan bazir masa untuk mengenali "seseorang baru" sedangkan "si dia" adalah terbaik yang dah lama kita kenal.

Aku tak ada apa-apa tip, tapi aku percaya dia sayang aku. Tipulah kalau aku atau dia tak ada mengenali orang lain. .tapi asasnya sama saja, sama-sama kena percaya dan tetapkan hati. Aku tak kisah dengan siapa dia berkawan dan keluar tapi jangan sesekali bohong aku. Aku selalu cakap dengan dia, "kalau awak jumpa orang yang lagi baik dari saya tolong bagitahu saya". Aku menyayanginya secara sederhana saja, mungkin dia akan menjadi milik aku dan mungkin juga tidak. Aku selalu mengharapkan yang terbaik untuk kami, tapi aku tahu Allah dah aturkan yang terbaik untuk hambanya. 


* awak, terima kasih untuk segalanya. Walau kadang-kadang saya sakit hati gila dengan awak dan kadang-kadang saya nie degil macam puaka. Tapi saya tahu awak selalu ada dengan saya waktu saya senang dan susah. TQ  yunk ;) 

No comments:

Post a Comment